Regler

REGLER

– Poängräkningen är samma som i tennis
– Linjerna på planen används endast vid serve
– Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
– Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
– Man har två servar på sig
– Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
– Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
– Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
– Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida

Reglerna i padel är i många fall likt tennisens regler men det finns några undantag, exempelvis regler angående väggarna.

POÄNGRÄKNING

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game. I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras. I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

SERVE

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig. Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

VÄGGARNA

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation. Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.


HUR VINNER MAN PÅ POÄNG?

I padel vinner man poäng om:

– Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
– Motståndaren slår bollen i nät
– Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur ”buren” eller direkt på en av dina väggar
– Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.
– Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
– En motståndare träffas av bollen

Att välja padelrack

Då vi tycker det är mycket viktigt med rätt padelracket, oavsett spelnivå, ska vi försöka förklara vilka olika specifikationer som vi tycker är viktiga för en rackets egenskaper samt vilka racketar som generellt passar olika spelnivåer. Nedan är endast en generell guide , i slutändan är det självklart ändå din personliga tycke och smak som är avgörande för vilken racket som passar just dig.

Padelracketens huvudform

Med detta menar vi själva träffytan på racketen. Man kan dela in Padelracketar i tre olika former: Diamantformade, Runda och Droppformade (se exempel nedan).

Diamantformade padelracketar har ofta en lite högre balanspunkt och är därmed mer framtunga. De ger ofta mycket fin fart men lite sämre kontroll så det gäller att du själv som spelare har koll på läget. Dessa passar därför, generellt, till lite mer avancerade spelare.

Padelacketar med rund form har ofta en balans i mitten på racketen eller närmare handtaget och ger mer kontroll men lite mindre fart. Dessa racketar har också ofta lite större sweetspot (förlåtande del av träffytan) och en racket med rund form är oftast ett bra val för nybörjare och motionärer.

Padelracketar med droppformat rackethuvud ser, som namnet säger, ut som en droppe och är därför lite mindre platta på toppen jämfört med ett diamantformad rackethuvud. Man kan lite enkelt säga att detta är en kombination/hybrid av varianterna ovan. Racketar med droppformat rackethuvud passar ofta både lite mer avancerade motionärer och tävlingsspelare.

Vikt

Idag är vikten på padelracketar oftast mellan 355 och 395 gram. Det kan tyckas vara en liten differens men 40 gram gör stor skillnad. En lätt racket kan man säga väger max 375 gram. Ofta passar lite lättare racketar för nybörjare och motionärer där man kan gå upp på en tyngre racket när spelstyrkan utvecklas. Damer och juniorer har också generellt lätta racketar överlag.

Racketens tjocklek

Padelracketarna är i stort sett uteslutande 36 eller 38 mm där 38 mm är det absolut vanligaste. En tunnare racket är oftast lite mer lättsvingad och lättspelad. Racketar som är 38 mm ger generellt mer fart. 38 mm kan även användas av nybörjare så tjockleken är inte lika viktig som punkt 1 och 2 ovan enligt oss och den absoluta majoriteten padelracketar är 38 mm.

Träffytans yta

När det gäller ytan på padelracketen brukar man tala om hård eller mjuk yta. En hård yta ger mer kontroll men mindre fart medans det då är tvärtom med en mjuk yta. Här är det upp till var och en vad man trivs bäst med.

Vissa padelracketar har idag också en lite strävare yta. Dessa gör att man får lite mer ”bett” i bollen och mer access till spinn. 

Sammanfattning

Är du en nybörjare kan det vara en fördel med en rundformad padelracket med lite lägre vikt. Ju bättre du blir desto mer troligt är det att du vill ha en tyngre padelracket med en annan huvudform och också en racket med 38 mm bredd.

Köp av LOHILO rack

  • Padel rack: Diamond Pro 2450kr
  • Padel rack: Padelmania 1290kr
  • Padel rack: Padel Pink 699kr